ΝΕΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων όλης της χώρας προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης.

Προς: Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και επιχειρηματικότητας,
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,
Δήμο Κοζάνης και
Αξιότιμους Βουλευτές

Θεωρώντας πως η ευθύνη από την θέση μας είναι πολύ μεγάλη απέναντι στις οικογένειές μας, σε όλες και όλους τους συναδέλφους, στο προσωπικό των καταστημάτων και τις οικογένειές τους και φυσικά απέναντι στους πελάτες συνανθρώπους μας, αισθανόμαστε την ανάγκη και συντάξουμε αυτό το υπόμνημα με βασικούς αποδέκτες την ΕΣΕΕ, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους αξιότιμους βουλευτές μας.

Αξιότιμοι κύριοι,
Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες και η ανησυχία όλων μας είναι πολύ μεγάλη διότι πρόκειται για ένα θέμα υγείας, μια πανδημία για την οποία δεν γνωρίζουμε την εξέλιξή της. Είναι επίσης δεδομένο ότι όλοι μας προσπαθούμε και στοχεύουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.
Σεβόμενοι την απόφαση της κυβέρνησης τα καταστήματα της πόλης μας παραμένουν ανοιχτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προτροπή μας είναι να βγει ο κόσμος στην αγορά χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.
Συστήνουμε πρώτα από όλα ψυχραιμία, αισιοδοξία, ελπίδα και υπομονή ώστε οι αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρουμε να είναι για το καλό όλων. Είμαστε εμείς αυτοί που καλούμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση να κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια και ενωμένη.
Η πρότασή μας είναι να κλείσουν όλα τα καταστήματα Λιανικού εμπορίου σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση αυτή όμως θα πρέπει θα πρέπει να ληφθεί κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο και για όλη τη χώρα. Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τη χώρα σε πληγείσες και όχι περιοχές. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες καθορίζουν την πληττόμενη περιοχή. Τα στοιχεία αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα.
Μέσα σε όλο αυτό το βαρύ κλίμα το λιανεμπόριο καλείται να μείνει στη θέση του αλλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και αφορούν την επιβίωση των επιχειρήσεων μετά το πέρας αυτής της πανδημίας.
ΖΗΤΟΥΜΕ λοιπόν την λήψη προσωρινών μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις:
• Άμεση ρευστότητα με παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να είναι ανάλογο του τζίρου της επιχείρησης που γίνεται μέσω POS, ένα στοιχείο που είναι πολύ εύκολο να το έχουν οι τράπεζες για να δώσουν ξανά οξυγόνο στις επιχειρήσεις κάθε είδους.
• Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων μέλη των επιχειρήσεων. Μετακίνηση αυτών των δόσεων στο τέλος της κάθε ρύθμισης για όσο διάστημα βρίσκεται η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
• Αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων στεγαστικών και επιχειρηματικών έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά.
• Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, ΦΜΥ, και των τρεχόντων ασφαλιστικών εισφορών και ένταξή τους σε καθεστώς 48 δόσεων.
• Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ενοικίων και πληρωμής των ΔΕΚΟ έως ότου αποκτηθεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών και όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί πλήρως.
• Παράταση προθεσμίας σφράγισης των επιταγών από τις 8 ημέρες στις 90 ημέρες με πρόβλεψη να επεκταθεί περαιτέρω ανάλογα με τις εξελίξεις.

Αξιότιμοι κύριοι θεωρούμε πως οι προτάσεις μας αυτές πρέπει να αποτελέσουν βασικές μας διεκδικήσεις για να διασωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και τον βασικό κορμό της τοπικής κοινωνίας.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

0

Αθανάσιος Δραγατσίκας

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης.


X